Historien om våra Samlingar

Allt började nog egentligen med Gunnar Bengtssons mors stora intresse för vackra och gamla föremål som hon hett åtrådde, men inte hade råd att köpa. När Gunnar själv blivit vuxen, och så småningom drev ett framgångsrikt hydraulikföretag, började han förverkliga sin mors dröm. Hennes intresse blev hans och affärsresorna blev allt oftare även till privata inköpsresor. Ganska snart fanns det knappt en antikhandlare i vare sig Sverige eller London som inte haft besök av den passionerade Gunnar och hans, vid det här laget, lika intresserade hustru Majlis.

Men Majlis hade också en egen dröm som hon förverkligade när hon 1973 lyckades hitta och köpa en hotellfastighet i Gamla Stan. Hotellet fick namnet Lord Nelson och för att ge hotellet en personlighet - och för att rensa ut i familjens hem - började Majlis inreda det med den digra och imponerande samlingen antikviteter. Snart blev ett hotell till tre hotell i Gamla Stan, för 1980 öppnade Lady Hamilton Hotel och sju år senare Victory Hotel, och alla visar de upp fantastiska föremål. Det har sagts att The Collector's Hotels numera kan stoltsera med en samling som gör vissa museer gröna av avund. Föremålen du kan beskåda är allt från ålderstigna galjonsfigurer, skeppsmodeller och mynt till sinnrika snushundar och kompasser.

###Samlingarna på Victory Hotel

På Victory Hotel hittar man föremål från de två huvudsakliga spåren i Familjen Bengtssons samlarintresse - marina antikviteter och allmoge. Om Lord Nelson Hotel fokuserar på att visa upp sjömanshantverk och nautisk konst, och Lady Hamilton Hotel präglas av svenskt hantverk och allmogekonst - så berättar Victory Hotel historien om sjömännens liv på världshaven under 1700- och 1800-talet- parallellt med hur deras liv hemma i det svenska bondesamhället gestaltade sig.

Inför att hotellet öppnades så gjorde Gunnar Bengtsson ett omfattande forskningsarbete för att få fram information och bildmaterial om svenska sjökaptener och deras historia - vilket har resulterat i att varje rum på hotellet är döpt efter en av dessa sjökaptener och innehåller ett porträtt av honom, hans familj och hans skepp. Här hittar ni skeppsmodeller, marina detaljer och vackra föremål som kaptenerna hade med sig hem från sina resor. Men här finns också möbler och föremål som fanns hemma hos kaptenerna. På hotellet har alla rum minst ett originalmålat antikt allmogeskåp. Allmogekonsten i Sverige blomstrade under 1700- och 1800-talen. Gjord av folk på landet, för folk på landet. Dåtidens statussymboler var vackert dekorerade skåp, golvur samt andra målade bruksföremål.

Victory Hotel har några av de mest unika föremålen i familjen Bengtssons stora samling. Här finns bland annat en av världens största samling av galjonsfigurer. Victory var ju också Lord Nelsons flaggskepp, och i en monter i receptionen kan du till exempel vila ögonen på ett äkta kärleksbrev som Lord Nelson skrev till Lady Hamilton.

Ägarfamiljen Bengtsson finns på plats nästan varje dag och visar er gärna runt bland samlingarna. Välkomna att lära er mer och att njuta av alla dessa vackra föremål tillsammans med oss!

Bilder från våra samlingar